Search
Close this search box.

Napište nám

Jak vybrat postel?

Nábytek z masivu je u zákazníků velmi oblíbený ať už pro svou kvalitu, tak i pro svůj vzhled. Pojďte si s námi projít pár dobrých tipů a rad, s nimiž bude výběr postele jednodušší.

Na velikosti záleží

Při rozhodování se o velikosti postele vstupuje do hry poměrně velké množství aspektů, které je nutné brát v potaz.

Prvním důležitým bodem jsou rozměry místnosti. Ať už hledáte manželskou či jednolůžkovou postel, není cílem, aby zabrala kompletně celou místnost. Dále je samozřejmě důležité, aby především urostlým mužům nečouhaly nohy z postele. Její délka by proto měla být alespoň o 10 cm delší než výška člověka. V neposlední řadě vezměme do úvahy také výšku postele, jejíž nejmenší doporučený rozměr je 30 cm. U seniorů, kterým často činí vstávání ze sedu menší nebo větší potíže, je doporučená výška postele i s matrací a roštem 50 – 60 cm.

Pokud vybíráte manželskou postel, pro kterou máte v prostorné ložnici dostatek místa, můžete hledat mezi největšími rozměry 200 x 200 cm, dále jsou však v nabídce také menší manželské postele o velikosti 200 x 180 cm, případně 200 x 160 cm.

Jestli hledáte jednolůžkovou prostornou postel, na které se v případě nouze dokáží vyspat dvě osoby a v pokoji je na ni dostatek místa, nejlepší variantou bude postel z masivu o rozměru 140 x 200 cm. Dostupné jsou samozřejmě také menší jednolůžkové postele 120 x 200 cm a v neposlední řadě i poptávaný rozměr 90 x 200 cm, který je naprostou klasikou.

Výběr na základě dřeva

Materiály masivu jsou děleny do kategorií podle tvrdosti a tím i odolnosti a životnosti dřeva. Do skupiny měkkého dřeva je řazeno například smrkové nebo borovicové dřevo. Tato alternativa je pro snadnou dostupnost ve střední Evropě nejlevnější. Následuje skupina tvrdého dřeva, kam je řazen buk. Tento materiál je tvrdý a odolný. Jestliže si však potrpíte na viditelné struktuře dřeva, dub, který taktéž spadá do skupiny tvrdého dřeva, bude pro výběr vaší postele tím pravým ořechovým.

Dostupné varianty postelí

Při výběru postele samozřejmě dbáme na to, aby její vzhled vizuálně pěkně zapadnul do konkrétní místnosti. Jestliže vybíráte postel tam, kde jsou k nalezení prvky tmavého kovu, máme pro vás nabídku krásných postelí v kombinaci masivního dubu a kovu.

Postel Olívie, dostupná v mnoha rozměrech, je postavena na kovových rámech v černé barvě, čímž podporuje pevnost a odolnost samotného tvrdého dubového dřeva. Postel je velice moderní a obydlí dodává současný vzhled a nadčasový styl. Dřevo se pyšní krásnými, na povrchu vystupujícími kresbami, vytváří útulný dojem a v neposlední řadě působí přirozeně.

Pokud však kov do své ložnice vnášet nechcete, vyberte si z dalších dostupných variant. Nejoblíbenější postelí z masivu bez prvků kovu je dubová masivní postel Pavla s úložným prostorem pod postelí. V případě této varianty se jedná o úložný prostor, který je ukrytý pod zvedacím roštem postele. Dostupné jsou však také postele s variantou šuplíků pod postel.

Postel s úložným prostorem nebo bez něj?

Při pomyšlení na postel s úložným prostorem vám možná jako první přijde na mysl možnost většího místa pro ukládání věcí, což je také jeho největší výhoda. Pod postel můžete uschovat sezónní oblečení nebo například ložní prádlo.

Výhodou postele bez úložného prostoru je však neustále proudící vzduch, čímž se lépe odvětrává matrace. Dalším benefitem je dostupný prostor, pod kterým je možné snadno uklízet, vysávat a stírat prach.

Výběr roštu, čela a nočního stolku – doplňkové nezbytnosti

Rošty, také dostupné na Gregory nábytek, jsou děleny do skupin pevných a lamelových. Pevný rošt je považován za základní a levnou variantu. Jeho pružnost je téměř nulová a nemá schopnost roznášet váhu těla.

Neprosto opačné vlastnosti mají lamelové rošty. Lamelové rošty jsou pružné, v některých případech také nabízí nastavitelnou tuhost. Pružné lamely roznáší spolu s dobře vybranou matrací váhu těla po celé posteli tak, aby nedocházelo k proležení jednoho místa, což by do budoucna negativně ovlivňovalo kvalitu spánku. Nejkvalitnější lamelové rošty nabízí dokonce více zón s rozdílnou tvrdostí.

Posledním aspektem ke zvážení je výběr čela. To může být látkové nebo dřevěné. U látkového je výhodou, že se o něj můžete opřít v případě, kdy si chcete v posteli například číst. Nevýhodou však je, že není těžké jej ušpinit a úplně snadné očistit a také zakrývá značnou část dřeva s krásnými kresbami. Výbornou variantou je proto odnímací látkové čelo, které lze v případě potřeby kdykoliv nasadit.

Co se týká výběru nočního stolku, vždy si raději vybírejte ten ze stejné kolekce. Nejen že se bude k posteli hodit vzhledem, ale také svou výškou.

Závěrem

Vyberte si postel, která se vám bude líbit a na uléhání do ní se budete vyloženě těšit, to je v konečném důsledku to úplně nejdůležitější.

Další články

Jak vybrat jídelní stůl?

Stůl najdeme téměř v každé domácnosti a důvod je prostý. Již od pradávna je místem jednání, rozhovorů a samozřejmě také společně strávených chvil s přáteli a rodinou

Celý článek

Kam dál?

Nakupujete ve velkém?

Potřebujete vybavit restauraci, hotel, nebo kancelář? Učiňte poptávku a my Vás kontaktujeme s velkoobchodní nabídkou masivního nábytku.

Odeslat poptávku

Nebo pište rovnou na e-mail: info@gregorynabytek.cz, či volejte na 774 935 632.



Napište nám, rádi Vám pomůžeme s výběrem zboží.



Tento web je chráněn před spamen pomocí reCAPTCHA od Google.
Ochrana soukromí a Smluvní podmínky.

Dáme Vám slevu!

Přihlaste si odběr našeho newsletteru a získejte slevu 3 % na Váš nákup.