Search
Close this search box.

Napište nám

Rustikální styl bydlení

Zařiďte si domácnost v nadčasovém rustikálním stylu. Jak na to? Poradíme!

Rustikální styl představuje přírodní, lehký a nadčasový styl bydlení. Jeho původ hledejme dávno v historii, kdy žít v jednoduchých prostorách, vybavených funkčním, praktickým a pohodlným nábytkem a dalšími doplňky bylo naprosto běžné a přirozené. V dnešních dobách se k jednoduchosti rádi navracíme, a právě rustikální nábytek je tím, který pro výbavu domácnosti často vyhledáváme. Jak sladit historický koncept s moderními prvky bydlení a jak materiály kombinovat, aby k sobě vizuálně ladily a výsledkem bylo krásná, harmonická domácnost v rustikálním stylu?

Přírodní materiály, které se s rustikálním vybavením pojí

Jak již bylo řečeno, rustikální styl vzniknul dávno v minulosti. Patřil především na venkov, kde se stavila a vybavovala obydlí z materiálů, které byly snadno dostupné. Základem bylo samozřejmě dřevo, kámen, kov, textilie z přírodních materiálů, keramika a také různé rostliny.

Rustikální nábytek je vyráběn z masivního dřeva, které je mimochodem často kombinováno s kovovými doplňky. Typickým příkladem je nábytek dostupný v internetovém obchodě Gregory nábytek, kde jej naleznete například v kolekci Loft. Nabízí kousky z masivního dubu, který stojí na pevných kovových nohách ve tvaru U, taktéž šuplíky jsou opatřeny kovovými úchyty, čímž je na rustikální vzhled kladen ještě větší důraz. Dalším typickým materiálem, který je v prostorách výrazně zastoupen, je kámen pokládán na podlahu, používá se také k obložení zdí, krbů, sprchového koutu nebo kuchyňské linky. Tyto dva materiály v místnostech většinou dominují, doplňovány jsou o přírodní textilie a keramiku, případně o další kovové prvky.

Závěsy, ubrusy, polštáře nebo prostírání z přírodních materiálů ke dřevu a kameni pěkně ladí. Typickou přírodní textilií je v prvé řadě bavlna, dále len, vlna nebo juta. Jídelní stoly, komody nebo parapety jsou běžně zdobeny keramickými předměty, ať už to jsou vázy, svícny, lampy nebo dokonce keramické kuchyňské nádobí. Pro rustikální keramiku je typický nepravidelný tvar, který je zdoben hrubým povrchem, působícím autenticky. V domácnosti rustikálního vzhledu nakonec nechybí ani květiny v keramických, případně kovových květináčích nebo vázách.

Rustikální styl doplňte o moderní prvky

I přesto, že rustikální styl je v dnešní době in a čím dál více mladých párů si takto svou domácnost vybavuje, nezapomeňte tvrdé přírodní materiály doplnit o jednoduché moderní prvky, které celkovému vzhledu dodají na lehkosti. Dokonale k tomu poslouží minimalistické prvky, pro něž jsou typické čisté, hladké linie a různé geometrické tvary, na které je možné upozornit moderními svítidly umístěnými na správných místech.

Doporučené kombinace

Oblíbeným materiálem, který se řadí do moderního, minimalistického stylu, je sklo. Dokonale se tak bude vyjímat v domácnosti, která bude vybavena například nábytkem kolekce Leo. Nabízené komody jsou vyrobeny z masivního dubu, jenž se pyšní dlouhou životností a nádhernou kresbou dubového dřeva. Nábytek je světlé barvy, domácnost tak nezahltí, naopak ji udrží světlou a prostornou.

Méně typická je kombinace přírodních materiálů a plastu, tato kombinace se však v poslední době stává stále více oblíbenou. Pěkně doplní například matný vzhled dubového nábytku kolekce Troja.

Neztraťte rovnováhu

V případě, že opravdu vsadíte na kartu minimalismu a rustikální vzhled budete o moderní prvky doplňovat, nepřežeňte to s nimi. K venkovu se přece jen hodí přírodní a hrubé prvky, které by zkrátka měly v takové domácnosti dominovat. Moderními prvky jen zlehka vytvořte kontrast, kterého docílíte tehdy, budete-li se držet pravidla – méně je někdy více.

Barvy, které jsou rustikálnímu stylu vlastní

Nejen přírodní materiály, ale také barvy jsou typické pro rustikální vzhled. Kromě hnědé a šedé, které se vyskytují na plochách dřevěného nábytku, keramice a kamení, se s rustikálním stylem pojí zelená, oranžová, červená, žlutá, modrá a bílá. Barev je to spousta, takže je rozhodně z čeho vybírat a kombinace jsou mnohé.

Pokud je vám příroda opravdu blízká a barvami do ní nechcete příliš zasahovat, vsaďte na kombinaci bílých stěn, hnědého nábytku a zelených doplňků, ať už to budou ubrusy, dekorace anebo květiny.

V případě, že však stojíte o dynamický dojem, doplňte dřevo a kamení například o kombinaci oranžové a královsky modré. Tyto barvy spolu krásně ladí, v malém množství však upoutají tak akorát pozornosti, primárně bude stále hrát rustikálnost.

Závěrem

Věříme, že jste v tomto článku našli spoustu informací a načerpali inspiraci, na základě které se budete moci vrhnout do zařizování bydlení v rustikálním stylu. Držte se přírodních materiálů, doporučených kombinací venkovského a moderního stylu a nezapomeňte, že má-li vzniknout příjemné a útulné bydlení požadovaného vzhledu, se současnými prvky a barvami to nepřežeňte, protože v tomto případě stačí pouze malé detaily k tomu, abyste docílili dokonalé atmosféry ve svém domově.

Veškerý rustikální nábytek jako jsou jídelní stoly, židle z masivu, komody, postele, noční stolky a mnohem víc nakupujte v internetovém obchodě Gregory nábytek, který je vyráběn ze 100% masivního dřeva a na jehož kvalitu se budete moci spolehnout.

Další články

Jak si zařídit ložnici?

Ložnice je místem, ve kterém bychom se měli cítit obzvláště dobře, abychom mohli dobře usínat, spát a příjemně vstávat. Je důležité, abychom v ní nacházeli pohodlný

Celý článek

Kam dál?

Nakupujete ve velkém?

Potřebujete vybavit restauraci, hotel, nebo kancelář? Učiňte poptávku a my Vás kontaktujeme s velkoobchodní nabídkou masivního nábytku.

Odeslat poptávku

Nebo pište rovnou na e-mail: info@gregorynabytek.cz, či volejte na 774 935 632.



Napište nám, rádi Vám pomůžeme s výběrem zboží.



Tento web je chráněn před spamen pomocí reCAPTCHA od Google.
Ochrana soukromí a Smluvní podmínky.

Dáme Vám slevu!

Přihlaste si odběr našeho newsletteru a získejte slevu 3 % na Váš nákup.