Search
Close this search box.

Napište nám

Jak vybrat matraci do postele?

Pro to, abychom ráno vstávali odpočatí a plní sil, potřebujeme dodržovat spánkovou hygienu, která úzce souvisí s kvalitou spánku. Dále je však velmi důležitá také matrace, na které spíte. Pokud je čas na koupi matrace nové, přinášíme vám pár dobře míněných rad a malý návod k výběru matrace, která vám bude co nejvíce vyhovovat.

Tuhost matrace – důležitá je váha člověka a také poloha, ve které spí

O tom, že existují různé tuhosti matrace, jste už určitě někdy slyšeli. Dává smysl, že čím těžší člověk je, tím tužší matraci potřebuje. Důvod je jednoduchý – těžší člověk potřebuje mnohem větší podporu matrace proto, aby jej při spánku dostatečně podpírala.

Měkké matrace jsou vhodné pro osoby s nízkou váhou, přibližně okolo 60 kilogramů. Středně tuhá matrace se doporučuje pro osoby vážící do 100 kg a ti, jejichž váha 100 kilogramů překračuje, by měli volit tvrdou až velmi tvrdou matraci.

Při výběru tuhosti matrace však vstupuje do hry také poloha, ve které spíte nejraději. Měkká nebo středně tvrdá matrace je ideální pro ty, kteří spí nejraději na boku. Lehnete si a ucítíte, jak se matrace propadne v oblasti ramen a boků, díky čemuž zůstane vaše páteř v rovině. Pokud však spíte raději na břiše, bude pro komfortní spánek lepší středně tvrdá matrace, no a jestliže je vaše nejčastější spací poloha na zádech, budete potřebovat dobrou podporu v oblasti beder, kterou nejlépe poskytne tvrdá matrace.

Zdálo by se, že alchymie tímto skončí. Vyhodnotíte váhu a oblíbenou polohu spánku, na základě čehož nakoupíte přesně to, co vám bude vyhovovat. Existuje zde však ještě pár pravidel, které je nutné vzít do úvahy:

  • Pro děti do 18 let není doporučeno, aby spaly na měkké matraci. Neposkytuje totiž dobrou podporu páteře a negativně se tím projevuje na jejich vývoji pohybového ústrojí.
  • Naopak pro seniory je vhodná měkká nebo středně tvrdá matrace, která je pohodlná pro odpočinek bolavých kloubů.

A proč je na tuhost matrace kladen takový důraz? V případě, že byste si koupili příliš měkkou matraci, škodili byste správnému držení těla a přispívali na nesprávné funkci pohybového aparátu. Naopak pokud byste pro spánek zvolili matraci příliš tvrdou, narušujete správné proudění krve v oběhu, což by mohlo v průběhu spánku způsobovat například brnění končetin.

Pokud byste se nemohli rozhodnout, existují matrace, jejichž každá strana má tuhost rozdílnou.

Výběr matrace podle materiálu

Při koupi nové matrace se dále můžete rozhodovat na základě toho, z jakého materiálu by měla být. Matrace se dělí na pěnové, pružinové, latexové, sendvičové, zónové a gelové. Pojďme si říct o benefitech a nevýhodách každé skupiny.

  • Pěnové matrace – jsou velmi univerzální, hodí se jak na pevný, tak i na polohovací rošt, přičemž existují 3 typy pěnových matrací, které dále dělíme na PUR pěnu, studenou pěnu a paměťovou pěnu.

    Matrace z PUR pěny vynikají svou nízkou cenou a snadnou údržbou, jejich nevýhodou je však nízká prodyšnost a v porovnání s ostatními materiály také nižší životnost.

    Studená pěna je pevnější a pružnější. Díky struktuře a větším počtem pórů je vysoce vzdušná a tím pádem dobře odvádí vlhkost i přebytečné teplo. Matrace ze studené pěny snese větší zátěž a dodá oporu tělu. Nevýhodou je, že je v porovnání s klasickou PUR pěnou o něco dražší, odvděčí se vám však delší životností.

    Paměťová pěna je materiál, z něhož jsou vyráběny velmi kvalitní matrace se schopností dokonalého přizpůsobení se tělu. Je pevná a stabilní. Matrace z paměťové pěny jsou zpravidla měkké, proto se nedoporučují dětem a osobám s vysokou tělesnou hmotností.
  • Pružinové matrace – Jsou určeny pro uložení na pevný rošt, protože jsou dostatečně pružné. Obzvlášť se nedoporučuje dávat pružinovou matraci na polohovací rošt, jelikož může dojít k poškození pružinek. Kvalitní pružinové matrace mají krom pružinek také vrstvu latexu nebo pěny. I tuto skupinu dělíme do tří podskupin.

    Pružinové matrace s klasickým pružinovým jádrem jsou v dnešní době za zenitem, potkat je můžeme maximálně ve starých lenoškách, ale rozhodně ne v prodejně, kde byly nahrazeny novějšími variantami.

    Matrace s taštičkovými pružinami jsou tvrdší pružinové matrace, kdy jednotlivé pružiny jsou uloženy v tenkém obale – taštičce, která slouží jako ochrana před poškozením a prodlužuje tak životnost matrace. Díky taštičkám je matrace také tichá a stabilní.

    Třetím druhem jsou matrace s mikrotaštičkovými pružinami, kdy je v textilním pouzdře umístěno mnoho malých pružin. Tyto matrace jsou měkčí než taštičkovité.
  • Latexové matrace – jejich jádro je tvořeno z latexové pěny, díky čemuž je zaručena vysoká pružnost matrace, která je zároveň ortopedická a vhodná pro alergiky. Latexové matrace jsou v porovnání s ostatními poměrně drahé a těžké, avšak jejich životnost je velmi dlouhá.
  • Sendvičové matrace – kombinují výše uvedené materiály, a tak i jejich výhody. I v tomto případě opět hovoříme o vyšší ceně za vysokou kvalitu a délku životnosti.
  • Zónové matrace – v tomto případě je možné vyrobit matraci, která je rozdělena na zóny, jejichž tuhost je odlišná. Díky tomu je možné poskytovat oporu přesně tam, kde je to žádoucí a předcházet proleženinám.
  • Gelové matrace – jsou posledním typem matrací, které svou povahou připomínají matrace s paměťovou pěnou. Obsahují gelovou pěnu, která je velmi tvárná, pevná, odolná a v neposlední řadě může tělo příjemně ochlazovat.

Velikost matrace

Jestliže jste se pročetli až sem, zbývá zjistit poslední informace o volbě velikosti matrace, kterou bude možné konečně dobře vybrat.

Velikost matrace, stejně tak jako velikost postele, by měla být delší, než je výška člověka. V případě matrace by měla být matrace delší o 10, v ideální případ až o 20 cm. Dále by měla mít výšku minimálně 15 cm, přičemž pro seniory se nebojte pořídit ještě vyšší matraci, ze které se jim bude lépe vstávat.

Věříme, že jste si z článku odnesli vše potřebné, na základě čehož se budete moci bez obav rozhodnout, která matrace je pro vás nebo pro vaše děti tou pravou.

Další články

Jak vybrat jídelní stůl?

Stůl najdeme téměř v každé domácnosti a důvod je prostý. Již od pradávna je místem jednání, rozhovorů a samozřejmě také společně strávených chvil s přáteli a rodinou

Celý článek

Kam dál?

Nakupujete ve velkém?

Potřebujete vybavit restauraci, hotel, nebo kancelář? Učiňte poptávku a my Vás kontaktujeme s velkoobchodní nabídkou masivního nábytku.

Odeslat poptávku

Nebo pište rovnou na e-mail: info@gregorynabytek.cz, či volejte na 774 935 632.



Napište nám, rádi Vám pomůžeme s výběrem zboží.



Tento web je chráněn před spamen pomocí reCAPTCHA od Google.
Ochrana soukromí a Smluvní podmínky.

Dáme Vám slevu!

Přihlaste si odběr našeho newsletteru a získejte slevu 3 % na Váš nákup.