Search
Close this search box.

Napište nám

Jak vybrat jídelní stůl?

Stůl najdeme téměř v každé domácnosti a důvod je prostý. Již od pradávna je místem jednání, rozhovorů a samozřejmě také společně strávených chvil s přáteli a rodinou například u nedělního oběda. Měl by být proto dostatečně velký, avšak s ohledem na prostory, které pro něj můžeme vyhradit. Na to, jak stůl do své domácnosti vybrat, jaké k němu pořídit židle a jak jej ozdobit, se podíváme v následujících řádcích.

Zvolte správnou velikost

Dříve, než začnete vybírat stůl, který ve výsledku do jídelny nebo jídelního koutu přijde, potřebujete vědět dvě základní věci. První – pro kolik osob máte v plánu stůl pořídit, druhá – jak by měl být takový stůl velký.

Jestliže jste omezeni velikostí místnosti, rozhodně není cílem celou ji zastavit stolem a vytvořit prostor, ve kterém není možné pohodlně se pohybovat. Změřte si proto délku jedné stěny místnosti a odečtěte 90 cm z jedné a 90 cm z druhé strany. Takto vám vznikne maximální možná délka stolu, u zjištění maximální možné šířky zvolte stejný postup.

Pokud máte v plánu pořídit stůl pro čtyřčlennou rodinu, bohatě vám bude stačit horní deska o šířce 120 cm. Pro 6 osob vybírejte od 140 do 160 cm a v případě, že potřebujete stůl do jídelny nebo restaurace, ke kterému se má usadit více než 10 osob, zvolte šířku desky od 240 a více centimetrů. V domácnosti je tak velký stůl využíván jen zřídka, a proto byste mohli využít spíše rozkládací stůl, který v případě potřeby jednoduše rozložíte a následně zase složíte.

V neposlední řadě nezapomeňte také na to, že pokud se máte za stolem dobře cítit, je nutné mít prostor na nohy. Standardní výška stolu je 70 – 80 centimetrů, přičemž mezi sedákem židle a nejnižším bodem stolu by měl být prostor cca 30 cm.

Zvolte kvalitní materiál

Jakmile zjistíte rozměry, které by měl váš nový stůl mít, můžete přistoupit k samotnému výběru stolu. Běžně k dostání jsou stoly skleněné, kovové, keramické a dřevěné.

Jestliže hledáte stůl, který bude jídelní prostory zdobit po dlouhá léta, rozhodně doporučujeme, abyste vybírali z kvalitních materiálů. V internetovém obchodě Gregory nábytek najdete jídelní stoly z masivu, které se vyznačují vysokou pevností a při správné péči také dlouhou životností. Dřevěné stoly se hodí jak do moderních, tak i do rustikálních prostor. Všechny dostupné stoly jsou ošetřeny buďto olejem, který zvýrazní barvu a nádhernou strukturu masivního dřeva, anebo lakem, který dřevo chrání proti skvrnám a více se tak hodí do domácností s malými dětmi.

Hledáte stůl s vysokou odolností vůči poškození a se snadným čištěním? Dubové stoly s keramickou deskou jsou stále více populární volbou pro moderní domácnosti a interiéry. Tyto stoly kombinují krásu přírodního dubu s odolností a snadnou údržbou keramické desky, která se stává hlavním prvkem výroby.

V případě, že potřebujete opticky zvětšit prostor, porozhlédněte se po stolu ze skla. Hodí se do domácností s minimalistickými prvky a jejich údržba je snadná. Počítejte však s tím, že škrábance se skleněného stolu je možné pouze zakrýt, nikoliv odstranit. Skleněné stoly je dále potřeba neustále leštit, každý otisk prstu je na jejich desce viditelný.

Do loftových a retro prostor jsou často umisťovány také kovové stoly, které jsou velmi odolné a pevné. Při opření rukou o stůl setkáte se s nepříjemným chladným kovem, proto v internetovém obchodě Gregory nábytek najdete kovové stoly kombinované s dřevěnou masivní deskou, která je příjemná na dotek.

Najděte vhodný tvar

Nejčastěji poptávaným stolem je obdélníkový nebo čtvercový jídelní stůl. Hodí se do každé místnosti, vyhovuje optické vizualizaci a je symetrický. Tyto stoly jsou navíc dostupné také rozkládací. Oblíbeným stolem je však také stůl kulatý, který byl v minulosti využíván mnohem častěji než stůl hranatý. Nenajdete na něm žádné ostré hrany a je spojen s vyjednáváním a rozhovory, protože umožňuje mnohem snazší komunikaci mezi jednotlivými sedícími. K jídlu však svým tvarem nabízí méně prostoru, než stůl obdélníkový nebo čtvercový. Prostorovým kompromisem je stůl ve tvaru oválu, který je vhodný pro větší prostory a větší počet osob. Svým atypickým tvarem působí velmi elegantně, pokud však tabuli rádi zdobíte, inspirujte se dekoracemi na internetu, jejich rozložení není tolik intuitivní, pokud má oku lahodit.

Židle slaďte se stolem

Jakmile vyberete stůl, přejděte k výběru židlí. Ty by měly být samozřejmě pohodlné, ke stolu se hodící a v neposlední řadě se vám musí líbit. Pokud se přikláníte ke klasice, hledejte židle ze stejného materiálu a provedení, jak je stůl. Je zde však prostor také k experimentům a kombinacím, jako jsou kovové židle k dřevěnému nebo skleněnému stolu, či čalouněné židle ke stolu z dřevěného masivu.

Užijte si výzdobu

Základní ozdobou, kterou můžete na stůl umístit, jsou květiny nebo jiná zeleň. Na jaro nás lákají tulipány nebo narcisky, v zimě je možné ozdobit jej různými větvičkami a následně i vánoční výzdobou. Na stolech jsou oblíbené také svíčky, které navíc provoní domov a večery doprovází romantickou atmosférou. V neposlední řadě na stůl samozřejmě umisťujeme s oblibou také ubrus, který jej nejen chrání, ale také je jím možné sladit celkový vzhled místnosti.

Péče o stoly z masivu

Jestliže jste se ve výsledku rozhodli pro koupi masivního stolu, poslouží vám po dlouhá léta v případě, že mu věnujete dostatečnou péči. Stůl opatřený olejem stírejte od prachu suchým bavlněným hadříkem. Jestliže je stůl voskovaný, nevadí, pokud bude hadřík mírně navlhčen. Jednou za rok jej na něj ochrannou vrstvu opakovaně aplikujte. Jaká je další doporučovaná péče o stoly z masivu si přečtěte.

Další články

Jak si zařídit ložnici?

Ložnice je místem, ve kterém bychom se měli cítit obzvláště dobře, abychom mohli dobře usínat, spát a příjemně vstávat. Je důležité, abychom v ní nacházeli pohodlný

Celý článek

Kam dál?

Nakupujete ve velkém?

Potřebujete vybavit restauraci, hotel, nebo kancelář? Učiňte poptávku a my Vás kontaktujeme s velkoobchodní nabídkou masivního nábytku.

Odeslat poptávku

Nebo pište rovnou na e-mail: info@gregorynabytek.cz, či volejte na 774 935 632.



Napište nám, rádi Vám pomůžeme s výběrem zboží.



Tento web je chráněn před spamen pomocí reCAPTCHA od Google.
Ochrana soukromí a Smluvní podmínky.

Dáme Vám slevu!

Přihlaste si odběr našeho newsletteru a získejte slevu 3 % na Váš nákup.