Search
Close this search box.

Napište nám

Jak se starat o masivní nábytek?

Masivní dřevo bylo, je a velmi pravděpodobně také bude nejoblíbenější volbou materiálu pro výrobu nábytku jak pro domácnost, tak třeba pro kancelářské prostory. Proč je tolik žádané, když pro svou dlouhotrvající krásu vyžaduje pravidelnou údržbu? Odpověď je jednoduchá – jeho životnost je dlouhá a při správné péči je jisté, že vydrží sloužit déle než jednu generaci. Tipy, jak správně pečovat o masivní dubový nábytek, přinášíme v článku.

Běžná údržba

Začneme běžnou údržbou, kterou je stírání prachu z povrchu nábytku z masivu. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je suchý bavlněný hadřík, který jistě najdete mezi běžnými uklízecími prostředky.

V případě, že na nábytku z masivu spatříte suchou nečistotu, společně se suchým hadříkem si přineste také zvlhčenou látku, kterou nečistotu jemným třením odstraňte. Suchý bavlněný hadřík následně použijte pro odstranění veškeré vlhkosti z plochy nábytku.

Povrch masivu může být znečištěn také různými barevnými kapalinami, například vínem. Pokud se tomu tak stane, ihned otřete suchým hadříkem. Pokud by se stalo, že víno zůstane na stole po delší dobu a zanechají po setření stopu, použijte pro její odstranění jemný brusný papír a místo opět opatřete dostatečnou vrstvou oleje.

Jak na ošetření masivního nábytku brusným papírem

  1. V prvé řadě je nutné poškozené místo vybrousit. Vyberte brusný papír nejjemnější zrnitost (125) a v případě potřeby sáhněte po zrnitosti větší (až 200). Brusným papírem pohybujte ve směru vláken dřeva, dokud neodstraníte předchozí nátěr. Dbejte však na to, aby ve dřevě nevzniknula prohlubeň.
  2. Jakmile budete mít hotovo, zbavte povrch veškerých pilin a prachu, které broušením vznikly.
  3. Za pomoci kuchyňské houbičky a hadříku místo přetřete kombinací oleje a vosku od značky Osmo.
  4. Nátěr nechejte zaschnout po dobu 20 minut, zbytky setřete suchým, čistým hadříkem.
  5. Na závěr alespoň 24 hodin na povrch neodkládejte žádné předměty.

Proč je pravidelné stírání prachu tolik důležité?

Masivní nábytek dostupný na gregorynabytek.cz je pokrytý speciální olejem, který neucpává póry, dovoluje nábytku dýchat a tím i absorbovat ze vzduchu přebytečné množství vlhkosti, případně vlhkost uvolňovat, pokud je vzduch příliš suchý.

Oprava škrábanců a promáčklin

Pokud se na vašem nábytku z masivu vyskytne škrábanec, případně promáčklina, je možné je poměrně snadno odstranit. Pro odstranění škrábance posupujte stejně, jako při odstranění fleku po zaschnuté tekutině.

Odstranění promáčkliny z plochy masivního dubu bude vyžadovat o něco více práce a pečlivosti, je však možné zbavit se jí svépomocí. Potřebovat budete navlhčenou tkaninu a žehličku. Tkaninu položte na promáčklinu a pečlivě ji vyrovnejte. Následně přiložte žehličku, jejímž působením se pokuste promáčklinu vyhladit. Dbejte na to, aby žehlička nepřišla do přímého kontaktu se dřevem, mohla by jej spálit.

Nikdy však nepokládejte horké předměty přímo na povrch nábytku, zničili byste jej. Pod vše horké a vlhké vždy umisťujte podložku.

Jarní péče

Kromě běžné údržby a potřebných oprav si zvolte jedno roční období, kdy budete nábytku z masivu věnovat komplexní péči. Kromě toho, že jej zbavíte prachu, opatřete jeho plochy vrstvou oleje s voskem. Díky větší vrstvě oleje a vosku se stává dřevo více odolné a s novým leskem vypadá nábytek opět jako nový.

Nezapomeňte, že nábytek opatřený olejem může zanechávat mastné stopy, proto z něj následně přebytečný olej setřete. Takto ošetřený nábytek je mnohem odolnější proti různým skvrnám a jeho následná údržba je snazší.

Také myslete na to, abyste měli při olejování nábytku vždy nasazeny rukavice, abyste ochránili svou pokožku před poškozením.

Podmínky, které nábytku z masivu svědčí

Dalším tipem, který prodlužuje životnost a krásný vzhled nábytku z masivu, jsou vhodné podmínky pro jeho umístění. V prvé řadě dbejte na to, abyste masivní nábytek neumístili do bezprostřední blízkosti topení. Myslete na to, že vhodná vlhkost pro tento nábytek je od 40 do 60 %, což je ale běžná vlhkost, která se v domácnosti vyskytuje a prospívá nejen nábytku, ale také lidem či květinám. Nakonec nezapomínejte, že doporučená teplota pro nábytek z masivu je mezi 18 a 23 °C, na vysoké teplotní rozdíly není dělaný. 

Tipy na závěr: Pro péči o masivní dřevěný nábytek nikdy nepoužívejte hadříky z mikrovlákna.

                          Pro péči o nábytek z masivu nikdy nepoužívejte chemické prostředky.

Další články

Dubový příborník Leo, dokonalý kus nábytku, který dodá vášemu domovu jedinečný styl a eleganci.

Rustikální styl bydlení

Zařiďte si domácnost v nadčasovém rustikálním stylu. Jak na to? Poradíme! Rustikální styl představuje přírodní, lehký a nadčasový styl bydlení. Jeho původ hledejme dávno v historii, kdy

Celý článek

Kam dál?

Nakupujete ve velkém?

Potřebujete vybavit restauraci, hotel, nebo kancelář? Učiňte poptávku a my Vás kontaktujeme s velkoobchodní nabídkou masivního nábytku.

Odeslat poptávku

Nebo pište rovnou na e-mail: info@gregorynabytek.cz, či volejte na 774 935 632.



Napište nám, rádi Vám pomůžeme s výběrem zboží.



Tento web je chráněn před spamen pomocí reCAPTCHA od Google.
Ochrana soukromí a Smluvní podmínky.

Dáme Vám slevu!

Přihlaste si odběr našeho newsletteru a získejte slevu 3 % na Váš nákup.